Oprichter Legalize Luc Sala: Drugs, set en settling

Luc Sala (1949-2023)

Zojuist is een van de medeoprichters van Stichting Legalize overleden. Wij zullen Luc Sala herinneren als een begeesterd man, een visionair.

In de eerste jaren van de stichting was hij enorm actief. Niet alleen als bestuurslid, maar ook als activist op de jaarlijkse streetraves die niet op medewerking van politie of gemeente konden rekenen. Luc filmde onze demonstraties met cameraploegen, en hield alle bewegingen van de politie scherp in de gaten. Dat Luc ook in de Amsterdamse en Europese politiek actief was, en zich als een van de eerste actief op het internet bewoog heeft Legalize gevormd. Dankzij Luc werd onze stichting 25 jaar geleden snel een wereldwijd begrip, met demonstraties in 164 steden wereldwijd.

Ook na zijn aftreden bleef Luc betrokken. Hij is bijvoorbeeld kritisch op het MDMA-onderzoek wat wordt uitgevoerd door MAPS, wat in zijn ogen te veel gericht is op commercieel gewin. Ook Norman Zinberg probeert hij onderuit te halen: Drugs, Set en Setting zou moeten worden aangevuld met ‘Settling’: wat levert een middel je op, wat neem je mee uit je trip?

Luc is 14 april op 73-jarige leeftijd vredig heengegaan in Zutphen in het bijzijn van een goede vriendin. Wij wensen vrienden en familie veel sterkte met dit verlies.

Lees meer over Luc Sala in dit artikel van het Parool of bekijk zijn interview met Terence McKenna.