Cannabis industrie opvallend afwezig op 22e Hanfparade

Voor de 6e keer deed Legalize! mee aan de Hanfparade, het Duitse broertje van de even oude Legalize! streetrave.

Na de heenreis met wat tegenslagen kwam onze vijfkoppige crew aan in het hart van de Berlijnse underground.

 

De slogan van de 22e editie van de demonstratie vertaald zich als: Verlichting in plaats van verboden, en die verlichting lijkt te komen bij onze Oosterburen. Er rommelt namelijk van alles op cannabisgebied in Duitsland. Medicinaal cannabisgebruik wordt inmiddels toegestaan, en niemand lijkt meer op te kijken van een jointje. Tòch zijn er deze demonstratie weer diverse arrestaties verricht door de ruimschoots aanwezige politie. Niet omdat er onrust was, maar omdat menig bezoeker zijn/haar tas ter controle moest uitpluizen voor de sterk bewapende agenten. Een protest is dus nog immer hard nodig, al kwamen er minder demonstranten en paradewagens op het evenement af dan wij inmiddels gewend zijn (ca 8.000 bezoekers en 10 paradewagens). Een van die paradewagens was natuurlijk het Frans/Nederlandse Ultramars op de karakteristieke Volkswagen T3 brandweerbus die trots de Legalize! vlaggen droeg. Onze paradewagen trok veel bekijks, en omdat wij als ongeveer enige system op de slotmanifestatie speelden bleef het druk en gezellig tot het einde.

Opvallend was de afwezigheid van de cannabis industrie tijdens het protest. De organisatie had dit jaar een groot tekort aan sponsoring, en ook op de markt waren slechts ideële organisaties te vinden. Doordat er minder financiële middelen in omloop zijn, wordt het event zelf ook stigmatiserender: op alles wordt bezuinigd en alle ‘luxe’ vervalt. Hierdoor zie je vooral de wat minderbedeelde cannabisconsumenten op het evenement af komen wat het negatieve stigma van de cannabisgebruiker helaas versterkt, wat de daadwerkelijke regulering uiteindelijk in de weg zal staan.

Het wegblijven van de industrie mag dan ook als een zonde beschouwd worden. Gratis cannabisevents zijn voornamelijk een culturele uiting waar zich bij uitstek de doelgroep van de industrie ophoudt. De reden van het wegblijven is tot op heden onduidelijk. Toont de cannabis industrie zich van haar ware kant door hun eigen consument in de kou te zetten? Dan wordt het tijd dat de ondernemers gaan leren van een Amerikaans gezegde dat achter iedere dispensary een activist staat. Het activisme heeft baanbrekend werk vericht, maar bij de kleinste politieke wijziging kan alles teniet worden gedaan. 

Het kan zijn dat de industrie meer waarde hecht aan de cannabisbeurzen waarvan er ook in Duitsland steeds meer zijn. Die beurzen zijn belangrijke commerciële netwerk events die slechts een happy few zich kunnen veroorloven. Beurzen zijn belangrijk, maar de daadwerkelijke doelgroep bevindt zich op een andere plek, en doelgroep bereiken is zowel winst voor de industrie, als voor de regulering, als voor de consument. Steun de activisten, juist in tijden van fascisme.

De Legalize! parade wagen kon tot stand komen dankzij de niet aflatende steun van Azarius en Vaposhop, en natuurlijk de keihard werkende vrijwillige crew: BEDANKT!